Τετάρτη, Ιανουαρίου 28

περι οινου

Ο Ο.Η.Ε. ανακήρυξε Αρχαιοελληνικό κρασί ως «Κρασί του Έτους 2008»!
Ημερομηνία : 26 - 01 - 2009

Από χτες κάνει το γύρο του κόσμου η ακόλουθη είδηση.


Ένα άγνωστο νέο κρασί, παραγόμενο από μια άγνωστη έως τώρα αρχαία ποικιλία σταφυλιού απoτέλεσε την έκπληξη σε μια ετήσια εκδήλωση πολιτισμού, γαστρονομίας και γευσιγνωσίας κρασιού με συμμετοχές από περισσότερες από 100 χώρες, που έγινε στις 23 Ιανουαρίου στο Μέγαρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Εξακόσιοι περίπου διπλωμάτες και δημοσιογράφοι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ ήταν οι εκλέκτορες που ανέδειξαν «κρασί της ετήσιας εκδήλωσής τους για το 2008» το «Μεθυμναίος», που παράγεται εδώ και λίγα χρόνια στις λάβες του ηφαιστείου του δυτικού τμήματος του νησιού της Λέσβου, όπου υπάρχει το περίφημο Απολιθωμένο Δάσος.


Ο παραγωγός του Μεθυμναίου Γιάννης Λάμπρου εξηγεί στους διπλωμάτες και τους δημοσιογράφους της Ένωσης Διαπιστευμένων Ανταποκριτών στα Ηνωμένα Έθνη και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ότι η επιλογή τους δεν τον ξάφνιασε, δεδομένου ότι η άγνωστη έως τώρα ποικιλία «χυδηριώτικο», από την οποία παράγει το κρασί του, είναι αναβίωση και αξιοποίηση της αρχαίας που καλλιεργείτο στα ίδια ηφαιστιογενή εδάφη και έδινε τον περίφημο «Λέσβιο Οίνο», το ακριβότερο κρασί στις αγορές της Αθήνας και της Ρώμης στην αρχαιότητα.


Η ονομασία «Μεθυμναίος» αποτελεί προσωνύμιο του Διονύσου, θεού του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα, και σημαίνει «κρασί του γάμου και της μουσικής», κατέληξε ο Λάμπρου.


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Γενεύη, Πρέσβυς κ. Φραγκίσκος Βέρρος, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την παγκόσμια αυτή επιτυχία της Ελλάδος.



apo to daylos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ