Γιναμε μαρτυρες προχτες σε πλυμμυρες που εγιναν στα βρασνα
αυτα ειναι συνεπειες στις κακοτεχνιες της εγνατιας
Περυσι με μια βροχη παλι εκλεισε η εγνατια οδος, κατεβηκε νερο απο το βουνο και παραμαζεψε την ασφαλτο
Τωρα μαζευτηκε νερο στο οδοστρωμα και το νερο κατεβηκε με ορμη προς την θαλασσα
οι αγωγοι ειναι μικροι και τα νερα βγηκαν στο χωριο
βεβαια ειτε το γραψουμε ειτε οχι κανενας δεν προκειται να σταναχωρεθει αλλα εμεις θα το πουμε
να τι ελεγε και η νομαρχιακη συμβουλος Δημητρα Γεωργακου στις 22-3- 2007
"Στα όρια του οικισμού των Άνω Βρασνών, που από το 1992 χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ ως Παραδοσιακός οικισμός μακεδονικού χαρακτήρα, διέρχεται η Εγνατία οδός.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της προξένησε καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον. Αισθητικές, οικολογικές αλλά και επικίνδυνες, όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες. Για την υπογείωση των ρεμάτων χρησιμοποιήθηκαν οχετοί μικρών διαστάσεων – 3x4μ.- όταν οι κάτοικοι, από την εμπειρία τους, γνώριζαν ότι το ύψος των νερών ήταν πολύ μεγαλύτερο σε περιπτώσεις καταιγίδων. Παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις τους, δεν εισακούσθηκαν και τώρα μετρούν τις ζημιές τους. Με τους τόνους χωμάτων που παρασύρθηκαν, τις καθιζήσεις και τα έργα να εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος για μια δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιστήριξη των εδαφών.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την Αρέθουσα, και είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκε αλλά βρίσκεται σε λειτουργία, με την επισήμανση του επικίνδυνου και την πιθανότητα ατυχήματος σε όσους τη χρησιμοποιούν. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό όταν συνεκτιμηθεί ότι η εναλλακτική πρόσβαση στην Αρέθουσα υπάρχει από την Αμφίπολη, πολλά χιλιόμετρα μακριά.
Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα που προκύπτει από τα υψηλά επίπεδα θορύβου, τα οποία με πρόχειρες μετρήσεις –που έγιναν από την Εγνατία ΑΕ, μετά από απαίτηση των κατοίκων- βρέθηκαν να φτάνουν και στα 110db, όταν τα επιτρεπτά όρια σε περιοχές κατοικίες είναι 55db – 65db. Το πρόβλημα αυτό προκαλεί αναστάτωση και αγωνία στους κατοίκους για το μέλλον του χωριού τους, το οποίο είχε αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών για το ιδιαίτερα όμορφο φυσικό του περιβάλλον αλλά και τόπος δεύτερης κατοικίας με την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων σπιτιών.
Για να μην εγκαταλειφθεί εκ νέου το χωριό, είναι άμεση η ανάγκη για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αποκατάστασης του φυσικού τοπίου και τη μείωση του θορύβου σε ανεκτά επίπεδα, ιδιαίτερα τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί". υ στις 22-3- 2007
ευκαιρεια τωρα οι πλυμηροπαθεις να κανουν μηνησεις στην εγνατια και να διεκδηκησουν αποζημιωσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου