Σάββατο, Σεπτεμβρίου 5

επισκεψεις σε οινοποιεια

Στις 20 του μηνός όλοι οι αμπελώνες και τα οινοποιεία της Αττικής θα είναι ανοιχτά για το κοινό από το πρωί έως το βράδυ. Πρόκειται για την εκδήλωση Τρυγητός 2009 που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής με την ευκαιρία του τρύγου.

Oι λάτρεις του κρασιού θα μπορέσουν να ξεναγηθούν σε αμπέλια, οινοποιεία και εγκαταστάσεις για να δουν από κοντά ζωντανά τη μετατροπή του σταφυλιού σε μούστο και στη συνέχεια σε κρασί.
ι στην αρχική μας σελίδα.


Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις υπόλοιπες ημέρες τα αμπέλια και τα οινοποιεία στα Μεσόγεια κρατούν κλειστές τις πόρτες τους. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο οινοποιός και πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστος Αναγνώστου, οι φίλοι του οίνου δεν χρειάζεται να περιμένουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται. «Τα αμπέλια και τα οινοποιεία της Αττικής είναι πλέον φιλόξενα και ανοιχτά όλο τον χρόνο. Μπορεί κάποτε τα οινοποιεία της Αττικής να είχαν τη φήμη των χειρότερων στην επικράτεια», λέει, «τώρα όμως η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Στη συντριπτική τους πλειονότητα- 15 είναι τα μέλη της Ένωσης- είναι επισκέψιμα για το κοινό και έχουν βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές τους».

Γι΄ αυτόν τον λόγο καλεί όσους ενδιαφέρονται για το κρασί να επισκεφθούν τους αττικούς αμπελώνες: «Δεν είμαστε άλλωστε πολύ μακριά από την Αθήνα. Ο κόσμος πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι εμείς είμαστε που παράγουμε το κρασί της πρωτεύσας. Και πως πίσω από τον Υμηττό υπάρχουν αμπέλια και οινοποιεία...».

Στο δικό του οινοποιείο, για παράδειγμα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων να γνωρίσουν μέσα από ειδικές προβολές το σταφύλι και τα στάδια που περνά, από το αμπέλι μέχρι τη ζύμωση και την εμφιάλωση του χυμού του. Επίσης, δίπλα στα κελάρια ο επισκέπτης μυείται στα μυστικά του κρασιού, καθώς εκεί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γευσιγνωσίας.

Πρωτοπόροι στη Β. Ελλάδα. Αρκετά
βήματα πιο μπροστά στις υπηρεσίες και τις υποδομές που προσφέρουν στους φίλους του κρασιού είναι οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας. Πρώτοι άνοιξαν διάπλατα τις πύλες των αμπελώνων οργανώνοντας τους Δρόμους του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα, 42 οινοποιεία είναι επισκέψιμα και μπορεί κανείς να γευτεί τα κρασιά τους ακολουθώντας τις χαρτογραφημένες διαδρομές του κρασιού. Οι αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί όμως δεν αρκέστηκαν στο... «οίνος ευφραίνει καρδίαν». Στόχος τους είναι να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη των επισκεπτών. Έτσι από πέρυσι, στο δίκτυο των Δρόμων του Κρασιού εντάχθηκαν 55 καταλύματα, 51 χώροι εστίασης, 4 εναλλακτικές δραστηριότητες και 19 τοπικά προϊόντα.

Είναι δηλαδή χώροι, δραστηριότητες και φαγητά που οι οινοπαραγωγοί προτείνουν στους επισκέπτες προκειμένου να τα συνδυάσουν με την επίσκεψή τους στα οινοποιεία. Μάλιστα έχουν σχεδιάσει και προτείνουν 3 ταξίδια στην περιοχή (3, 4 και 5 ημερών).

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αγαπούν το κρασί και συνδυάζουν εκδρομές και οινογευσία στη Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την Οινοποιεία Τσάνταλη την τελευταία 5ετία περνούν κάθε χρόνο περίπου 12.000- 18.000 επισκέπτες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009 στα νεα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ