Τετάρτη, Μαρτίου 31

ελεγχοι στην αγορα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 30-3-2010

Σήμερα Τρίτη, 30/3/10, συνεργεία ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ε.Φ.Ε.Τ. και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε όλη τη χώρα διενήργησαν ελέγχους στην αγορά κρεάτων λόγω της περιόδου του Πάσχα σε σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία με έμφαση στην έλλειψη σφραγίδας της χώρας προέλευσης.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 665 σημεία λιανικής πώλησης. Διαπιστώθηκε ότι τα κρέατα είναι γενικά σε καλή κατάσταση και με σήμανση για την προέλευσή τους.

Ταυτόχρονα για τον ίδιο σκοπό ελέγχτηκαν 54 ψυκτικές αποθήκες, 20 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία καθώς τα σημεία αυτά αποτελούν τις πηγές διοχέτευσης των κρεάτων στην αγορά.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι και το Μ. Σάββατο, θα είναι καθολικοί στα σφαγεία και τις αποθήκες ενώ στα σημεία λιανικής γίνεται κάθε προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των ελεγχθέντων σημείων.

Μέχρι τις 30/3/10 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά έλεγχοι σε 1189 σημεία λιανικής πώλησης, 141 ψυκτικές αποθήκες, 60 αγορές χονδρικής πώλησης και 153 σφαγεία.

Κατασχέθηκαν 680 κιλά αποψυγμένων παραπροϊόντων σφαγής (συκωταριές) σε επιχειρήσεις λιανικής.

Κατά τους παραπάνω ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις για ζητήματα επισήμανσης προέλευσης και «ελληνοποίησης» κρεάτων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται τόσο μεγάλος αριθμός ελέγχων από τα σύνορα μέχρι τα τελικά σημεία πώλησης με βάση ένα συντεταγμένο, αναλυτικό πρόγραμμα με το οποίο συντονίζονται κάτω από ένα κέντρο όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.





ελεγχοι στην αγορα απο το υπουργειο αναπτυξης και τροφιμων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Εντατικοποιείται αυτή την εβδομάδα το εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων στην αγορά που εφαρμόζει εδώ και ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τον ΕΦΕΤ ελέγχουν καθημερινά σε ολόκληρη την Επικράτεια την ποιότητα των κρεάτων και ιδιαίτερα του οβελία.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν προϊόντα και εμπορικές συμπεριφορές που μπορεί να απειλήσουν τη Δημόσια Υγεία και να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν ορισμένες παραβάσεις, που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι κάποιες μονάδες σφαγής ζώων και σημεία λιανικής πώλησης, διέθεταν στις αποθήκες-ψυγεία ποσότητες αρνιών αλλοδαπής προέλευσης χωρίς ωστόσο να φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας της συγκεκριμένης χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι η σφράγιση των αρνιών είναι ευθύνη των σφαγείων τα οποία ελέγχονται για τις διαπιστωμένες παραλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά της Αθήνας, εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακτος) που προέρχονταν από τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΡΕΚΑ (Καβάλα) και δεν έφεραν ενδείξεις.

Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα ιδιοκτησίας Ορφανού και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία δέσμευσης των ποσοτήτων και επιβολής προστίμου στο κατάστημα λιανικής καθώς και στο σφαγείο προέλευσης.

Παράλληλα με τους ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά κρέατος, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι έλεγχοι για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με υπολείμματα και μη συμβατές ουσίες σε εισαγόμενα κυρίως προϊόντα.

Στα δείγματα αυτά πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι και

μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση:

· 8.418 κιλά κολοκυθάκια, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος oxamyl πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 7.500 κιλά φυστικιών, προέλευσης Κίνας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 21.000 κιλά φυσικό μέλι, προέλευσης Κίνας, άφιξη μέσω Τουρκίας, λόγω μη αναγραφής της χώρας προέλευσης.

· 3.600 κιλά κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

· 16.190 κιλά κατεψυγμένων σαλιγκαριών, προέλευσης Τουρκίας, λόγω παραβάσεων στη σήμανση του προϊόντος.

· 3.000 κιλά ψιλοκομμένες πιπεριές τσίλι (kibbled red chillies), προέλευσης Ινδίας, λόγω ανίχνευσης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

· 2.020 κιλά αμπελόφυλλα σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω ανίχνευσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.


Ταυτόχρονα, γίνεται ενημέρωση για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και του μηχανογραφικού κτηνιατρικού συστήματος TRACES, προκειμένου να λάβουν τα μέτρα και άλλα κράτη μέλη για τα παρόμοια φορτία.





Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

καλο πασχα

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.jpg
καλό Πασχα
απο τον πολιτιστικο συλλογο Τερπνης






περι Καρχιμακη

Quantcast

Φαντάζεστε έναν υπουργό να ζητάει από το κράτος να πληρώσει και τον καφέ που πίνει στο αεροδρόμιο, περιμένοντας το αεροπλάνο;

Φαντάζεστε μια ολόκληρη διοίκηση να ασχολείται για την έκδοση υπουργικής απόφασης, ώστε να εισπράξει ο υπουργός τα λεφτά που πλήρωσε για τον καφέ του;

Μη βιαστείτε να πείτε «έλα, ρε, αυτά δε γίνονται». Γιατί γίνονται και παραγίνονται. Ξεκίνησαν την περίοδο της «σεμνότητας και ταπεινότητας» και συνεχίζεται κανονικότατα την περίοδο της «διαφάνειας» και του «περιορισμού» της σπατάλης».

Θυμόσαστε, ασφαλώς τις διακηρύξεις του Παπανδρέου και της παρέας του, ότι θα περιορίσουν τη σπατάλη, ότι θα μειώσουν τα έξοδα δημοσίων σχέσεων. Θυμόσαστε τις δηλώσεις υπουργών ή τις διαρροές προς πρόθυμα παπαγαλάκια, για τα κεράσματα που τα πλήρωσαν από την τσέπη τους.
Μ’ αυτά κατά νου, όπως επίσης και με την κλασική πλέον φράση του Βουλγαράκη πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», παρακολουθήστε τώρα τα κατορθώματα του υφυπουργού Γεωργίας Μ. Καρχιμάκη, γνωστού και με το προσωνύμιο Κάλαχαν, από την εποχή που ως βουλευτής της αντιπολίτευσης βομβάρδιζε τη Βουλή με ερωτήσεις και επερωτήσεις, αποκαλύπτοντας (ή «αποκαλύπτοντας») μικρά και μεγάλα σκάνδαλα της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Για τα υπουργεία εγκρίνονται κάθε χρόνο «δαπάνες δημοσίων σχέσεων», για να καλυφθούν από συνέδρια και ημερίδες μέχρι δώρα και τραπεζώματα.
Η σχετική απόφαση υπεγράφη το 1996 και φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Α. Παπαδόπουλου.
Τον Απρίλη του 2006, ο γαλάζιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προσέθεσε στις «δαπάνες δημοσίων σχέσεων» και τις «δαπάνες που προκύπτουν από την προσωρινή παραμονή στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος» των Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων και της συνοδείας τους, κατά τις υπηρεσιακές μετακινήσεις τους στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή».

Στρογγυλοκάθεται, δηλαδή, το κυβερνητικό στέλεχος με την παρέα του στην αίθουσα VIΡ, παραγγέλλουν καφέδες, χυμούς, ποτά και φαγητό και ο λογαριασμός πηγαίνει στα… κορόιδα. Στο φορολογούμενο λαουτζίκο.

Την παράδοση αυτή συνεχίζουν κανονικότατα και οι «πράσινες» πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας και αφορούν ταξίδια του υφυπουργού Αγροτικης Ανάπτυξης Καρχιμάκη.
Το διαβιβαστικό αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε συνημμένα δικαιολογητικά της δαπάνης που προέκυψε από την παράθεση καφέ, χυμών κΛπ. στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Μιχάλη Καρχιμάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου…».
Εχουμε, επίσης, στη διάθεση μας δυο υπουργικές αποφάσεις της Κ. Μπατζελή, που εγκρίνουν την καταβολή στον Μ. Καρχιμάκη ποσών 69,92 ευρώ και 29,15 ευρώ, αντίστοιχα για «καφέ, αναψυκτικά και βρώσιμα από την Olympic Catering ΑΕ».

Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του υπουργείου, ασχολήθηκαν υπάλληλοι (εισηγητής, προϊστάμενος), γράφτηκαν έγγραφα και εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για να εισπράξει ο υφυπουργός τα λεφτά για καφέδες και σάντουιτς (μιλάμε για 100 ευρώ συνολικά, που αφορούν 7 ταξίδια)!

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Την καρμιριά του υφυπουργού (είναι και από τη Σητεία, τρομάρα του!), που παίρνει τόσα λεφτά (ως βουλευτής και υφυπουργός), αλλά χρεώνει τους καφέδες του στο κράτος;
Την αδιαφορία για τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλει τη διοίκηση, την οποία κατά τα άλλα μέμφονται για τεμπελιά, αγγυλώσεις και τα παρόμοια;
Τη λογική φέουδου με την οποία πράσινες και γαλάζιες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το κράτος;
Την πολιτική υποκρισία της σημερινής κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν κατήργησε αυτή την προκλητική απόφαση του Αλογοσκούφη, αλλά οι υπουργοί της την εφαρμόζουν κανονικότατα (κι ας αφορά μικροποσά), τη στιγμή που έχουν πάρει το μπουρί της σόμπας και ρουφάνε το αίμα του ελληνικού λαού;
Και βέβαια, κατόπιν τούτων, μπορεί ο καθένας να κάνει και άλλες σκέψεις…

ΥΓ: Πέραν όλων των άλλων, εμείς ρωτάμε. Οταν ταξδεύουν υπουργοί, υφυπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παίρνουν έξοδα μετακίνησης για διαμονή, διατροφή κ.λπ. Δεν θα έπρεπε απ’ αυτά να πληρώνουν και τους καφέδες τους; Γιατί κόβεται έξτρα κονδυλι


τσουκνιδα


Πέμπτη, Μαρτίου 25

Ο Ζαχαριας Κατσανης για τον A. Αραμπατζη

"ΔΕΝ ΤΙΜΩ, ΔΕ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΗΠΤΟΜΑΙ"

23.03.10
του Ζαχαρία Κατσάνη,
Προέδρου Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών

  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που δεν τιμά και δε σέβεται την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων του.
  • Και γι’ αυτό δε σκοπεύω να αναγνωρίσω και να χορηγήσω τίτλους τιμής, σεβασμού και υπόληψης σε όποιον επίμονα και μανιωδώς τους επιζητεί, νιώθοντας προφανώς ανασφάλεια για τη γνώμη που έχει η κοινωνία γι’ αυτόν. Άλλωστε η τιμή και ο σεβασμός σε κάποιον άνθρωπο είναι κατάκτηση του ίδιου και δεν απονέμεται με προεδρικά διατάγματα ή με δικαστικές αποφάσεις…
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που υβρίζει και απαξιώνει συλλήβδην όλα τα πολιτικά και δημόσια πρόσωπα, μόνο και μόνο γιατί φέρει βαρέως το γεγονός ότι η κοινωνία δεν τον τίμησε ποτέ, καλώντας τον να αναλάβει ο ίδιος κάποιο δημόσιο αξίωμα!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που παρουσιάζει μια τηλεοπτική εκπομπή, την οποία χαρακτηρίζει απύθμενη αμετροέπεια και απίστευτο θράσος, η οποία διδάσκει και αποθεώνει την κομπορρημοσύνη, την έπαρση και την προπέτεια!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που κάποτε δήλωνε ότι είναι επιστήθιος φίλος του δημοσιογράφου και εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου. Αυτού, ντε, που καταδικάστηκε για εκβιασμό και κλείστηκε στις φυλακές! Δεν τον τιμώ και δε τον σέβομαι, κυρίως γιατί μετά την καταδίκη και τον εγκλεισμό του φίλου του στις φυλακές «ποιεί την νήσσαν» και έχει σταματήσει παντελώς να τον μνημονεύει!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς ουδόλως υπολήπτομαι τον άνθρωπο που παρουσιάζοντας μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρεί ότι οι τηλεθεατές ενδιαφέρονται να μάθουν πότε ο ίδιος έφαγε σπανακόπιτα, πού και πότε την έφαγε, ποια νοικοκυρά την έφτιαξε και κυρίως αν ήταν τραγανή και αν έκανε κριτς-κριτς!!! Και από πάνω έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι η εκπομπή του έχει, συν τοις άλλοις, και …παιδευτικό χαρακτήρα!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς ουδόλως υπολήπτομαι τον άνθρωπο που παρουσιάζοντας μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρεί ότι οι τηλεθεατές ενδιαφέρονται να μάθουν πού γευματίζει κάθε φορά ο ίδιος, ποιος του κάνει το τραπέζι, ποιον συναντάει στο μαγαζί που τρώει, ποιος τον σερβίρει και πόσους τεμενάδες του κάνει!!! Κι όλα αυτά λέγονται, προφανώς, στα πλαίσια του …παιδευτικού χαρακτήρα της εκπομπής του!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς ουδόλως υπολήπτομαι τον άνθρωπο που παρουσιάζοντας μια τηλεοπτική εκπομπή θεωρεί ότι οι τηλεθεατές ενδιαφέρονται να μάθουν πόσοι και ποιοι του τηλεφώνησαν και του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή ή πόσοι και ποιοι του έστειλαν ευχετήριες κάρτες με την ευκαιρία άλλων εορτών!!! Ε, εδώ ασφαλώς πρόκειται για το απαύγασμα του …παιδευτικού χαρακτήρα της εκπομπής του!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς ουδόλως υπολήπτομαι τον άνθρωπο που παρουσιάζοντας μια τηλεοπτική εκπομπή και αναφερόμενος πλειστάκις στο καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 φροντίζει να μας ενημερώνει ότι «άλλοι το λένε Χούντα, άλλοι (προφανώς ο ίδιος!) το λένε Επανάσταση»!!! Ε, κι εδώ δε λείπουν οι υπόνοιες για τον …παιδευτικό χαρακτήρα της εκπομπής του!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που, όντας ιδιοκτήτης, συνιδιοκτήτης ή ό,τι άλλο είναι τέλος πάντων τηλεοπτικού καναλιού, απαγορεύει την παρουσία στο κανάλι του όσων ασκούν δημόσια κριτική στο είδος της δημοσιογραφίας που αυτός διακονεί.
  • Δεν τον τιμώ και δε τον σέβομαι, κυρίως γιατί ταυτόχρονα με τους επιλεκτικούς αποκλεισμούς κάποιων από το κανάλι του έχει το θράσος να επικαλείται την πασίγνωστη φράση του Βολταίρου διαφωνώ με ό,τι λες, θα υπερασπιστώ όμως μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»!!! Ναι, ναι, και σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και είναι …παιδευτικού χαρακτήρα η εκπομπή του!!!
  • Δεν τιμώ, δε σέβομαι και ασφαλώς δεν υπολήπτομαι τον άνθρωπο που, ξεπερνώντας κάθε όριο επιτρεπτής και ανεκτής συμπεριφοράς και σε μια απίστευτη σκηνή τηλεοπτικής απρέπειας, προσβάλλει, ευτελίζει και εξευτελίζει την υπόσταση της γυναίκας, αφήνοντας ανεπίτρεπτα και ακαλαίσθητα σεξουαλικά υπονοούμενα. Και ταυτόχρονα μας γνωστοποιεί ότι ο ίδιος αισθάνεται ακμαίος σεξουαλικά, τουτέστιν νταβραντισμένος!!! Ε, εδώ η εκπομπή του δεν είναι …παιδευτικού χαρακτήρα, γιατί τα επίμαχα αποσπάσματα προβάλλονται συνήθως μετά τα μεσάνυχτα!!!
  • Και τόσα άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός.
  • Γι’ αυτό, εν ολίγοις και εν κατακλείδι, δεν τιμώ και δε σέβομαι τον κ. Αθανάσιο Αραμπατζή. Πολλώ δε μάλλον δεν τον υπολήπτομαι!!!
απο τον καθρεφτη

Κυριακή, Μαρτίου 21

στην υγεια μας- νομος σερρων στην Νετ

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους

Μια πολυ ομορφη βραδυα απολαυσαμε εχτες το βραδυ(σαββατο 20 μαρτιου) στην εκπομπη του Σπυρου Παπαδοπουλου στην υγεια μας στην Νετ
Βραδυα αφιερωμενη στον Νομο Σερρων μιλησαν για ολα και προπαντος τραγουδησαν πολυ ομορφα τραγουδια η Γλυκερια και ο Λεκκας κυριως αλλα και αλλοι καλητεχνες
ειδαμε ακανεδες και μπουγατσες αλλα και ολες τις ομορφιες του νομου μας
Το επιμελητηριο και ο προεδρος Αρης Δρογαλας ηταν αυτο που ξεκινησε και τηλ στον Σπυρο για να διοργανωσει την παρουσιαση
Παρων ηταν και ο νομαρχης μας Στεφανος Φωτιαδης και Ο δημαρχος μας Γιαννης Βλαχος,
μια παρα πολυ καλη κινηση που ελπιζουμε να πετυχη και να δωσει καρπους και να εχει την πολυ ποθητη προσελευση τουριστων στον Νομο μας που τοσο αναγκη εχουμε σαυτες τις δυσκολες εποχες ποτ ζουμε
Βλεπετε ειχαμε την ατυχια την πιο κρισημη περιοδο για την αναπτυξη του τοπου δεκαετια 90 να εχουμε εναν νομαρχη που δεν εκανε και πολλα για να αξιοποιηση τουριστικα τον νομο

Πολλα συγχαρτηρια σαυτους που σκεφτηκα και υλοποιησαν αυτην την ωραια ιδεα για την διαφημηση του νομου μας



Τετάρτη, Μαρτίου 17

Εκδήλωση - αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά

Εκδήλωση - αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά

Την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010, στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος της "Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς" θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος ενώ θα συμμετέχει και η ηθοποιός Μίνα Αδαμάκη.
Η βραδιά πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, του 2ου Λύκειου Λιβαδείας και του Δημοτικού Ωδείο Λιβαδειάς.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Ομάδα Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, Μαρτίου 15

ενημερωτικες εκδηλωσεις

Τετραήμερο αγροτικών ενημερωτικών εκδηλώσεων πραγματοποιούν ο Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και η Νομαρχία Σερρών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Σερρών, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας και την Ένωση Νέων Αγροτών, με στόχο την ενημέρωση των αγροτών για τις νέες τάσεις στην αγροτική παραγωγή.Οι ημερίδες θα....... πραγματοποιηθούν στις 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκώνα και στις 19, 22, 23/03/2010 στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σερρών

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει τα εξής θέματα και τους αντίστοιχους εισηγητές

Πέμπτη 18-03-2010 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκώνα

- «Ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου»

Εισηγητής : Βλάχου Παναγιώτα αντιπρόσωπος του Διεθνούς ΙνστιτούτουΣαλιγκαροτροφίας του Κεράσκο της Ιταλίας.


Παρασκευή 19-03-2010 στην αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σερρών

- Γυναικεία ενασχόληση με τον αγροτικό τουρισμό

Εισηγητής: Ιακωβίδου Όλγα, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.

- Επενδύσεις στον αγροτουρισμό. Χρηματοδοτικά προγράμματα

Εισηγητής: Ανοιξιάδης Νικόλαος Γεωπόνος Εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ)

Δευτέρα 22-03-2010 στην αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σερρών

- Καλλιέργεια της κρανιάς σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

- Καλλιέργεια μανιταριών σαν κύρια ή σαν συμπληρωματική αγροτική δραστηριότητα.

Εισηγητής: Διαμαντής Στέφανος Δασολόγος Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και η ώρα προσέλευσης 10.00 π.μ.

Τρίτη 23-03-2010 στην αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σερρών

- Ενεργειακά φυτά και παραγωγή βιοκαυσίμων

Εσηγητής: Χατζόγλου Νικόλαος γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης

Σερρών

- Κάθετη οργάνωση στην παραγωγή βιοντήζελ

Εισηγητής: Οδυσσέας Γαβρανίδης Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Βιοντήζελ

Ελλάδος



Καλούνται όλοι οι αγρότες του νομού μας να παρακολουθήσουν τις ημερίδες.


Παρασκευή, Μαρτίου 12

Απάντηση από το Συνήγορο του Πολίτη στις εταιρείες φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλία

στη θεσαλονικη κατι εκαναν για να κατεβουν οι δυσβασταχτες χρεωσεις για την θερμανση

εμεις εδω στα σερρας γιατι δεν κανουμε κατι προς την τηλεθερμανση για να κατεβου λιγο οι χρεωσεις
πληρωνουμε στην τηλεθερμανση πιο ακριβα την θερμανση και απο το πετρελαιο
αμαν πια

“Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους (5 Μαρτίου 2010) ουσιαστικά παραδέχονται ότι, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2008 έως τον Φεβρουάριο 2009, οι τιμές με τις οποίες επιβάρυναν τον καταναλωτή ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Αυτό που είχαν καταγγείλει οι πολίτες στον Συνήγορο του Πολίτη, διαπίστωσε στη συνέχεια και ο ίδιος με την έρευνα που διεξήγαγε.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δύο εταιρείες αποφεύγουν να εξηγήσουν τον ακριβή τρόπο τιμολόγησης του προϊόντος τους. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι οι κανόνες τιμολόγησης δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν και να παρατεθούν στις τρείς πυκνογραμμένες σελίδες (1400 λέξεις) της ανακοίνωσής τους. Αυτήν ακριβώς την αδιαφάνεια διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με την έρευνά του.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αισθάνεται υποχρεωμένος να επισημάνει ότι, σύμφωνα με την πάγια πρακτική του, δόθηκε η δυνατότητα στις δύο εταιρείες να διατυπώσουν εγκαίρως τις θέσεις τους, αυτές όμως δεν το έπραξαν. Αντίθετα, επιλέγουν σήμερα, και αφού η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη έφερε το ζήτημα στη δημοσιότητα, να διατυπώσουν τις απόψεις τους με δελτίο Τύπου.
Κατά τα λοιπά, επειδή ο Συνήγορος του Πολίτη δεν επιδιώκει τη δημόσια αντιπαράθεση, αλλά αποσκοπεί στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, δεν προτίθεται να απαντήσει στους χαρακτηρισμούς που του απευθύνουν οι δύο εταιρείες ούτε να σχολιάσει το ύφος με το οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους δημοσίως. Συνεχίζει να παραπέμπει στη λεπτομερή τεκμηρίωση των συμπερασμάτων του, όπως αυτά καταγράφονται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε στις 3 Μαρτίου 2010.”

newsblog

.

επιτελους αναγωριση της γενοκτονιας των ποντιων


Eκνευρισμός στην Αγκυρα
Στοκχόλμη.Tο σουηδικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη υπέρ τις αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Η απόφαση ελήφθη με 131 ψήφους υπέρ έναντι 130 κατά και 88 αποχές. Την πρόταση είχαν καταθέσει βουλευτές από διάφορα κόμματα του σουηδικού Κοινοβουλίου.
Η απόφαση εκτός από τους Πόντιους και τους Αρμενίους αφορά επίσης στη γενοκτονία το 1915 των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδάιων.Μετά την απόφαση του Σουηδικού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου επίσκεψη στη Σουηδία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ανακλήθηκε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Στοκχόλμη Ζεργκιούν Κορούτουρκ.Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε ο Σύλλογος Ποντίων της Σουηδίας «Εύξεινος Πόντος».Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είχε αναγνωρίσει της Γενοκτονία των Αρμενίων.


Newsroom ΔΟΛ


.

Πέμπτη, Μαρτίου 11

πορεια





















οι σημαιες και τα κονταρια


φωτο απο
Newsit.gr

νεα απο τον πολιτιστικο συλλογο Τερπνης

moyseio.JPGχρισι DSC02443.JPG

Την Τετάρτη 3/03/2010 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων Αθανάσιος Κασακόγιας του Δημοτικού μεγάρου Νιγρίτας ο σχολικός σύμβουλος κ. Βαγενάς Αναστάσιος της 5ης Περιφέρειας Δ.Ε.Ν. Σερρών, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων».
Εκ μέρους του Πολιτιστικού Τερπνής εκτενή αναφορά έκανε η νηπιαγωγός κ. Παπαλοπούλου Χ. η οποία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τερπνής και το Λαογραφικό του Μουσείο ξεκίνησε από τη σχολική χρονιά 2008-2009 μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.
Με την ευκαιρία της καταπληκτικής ημερίδας που παρακολουθήσαμε, να πούμε ότι στόχος των προγραμμάτων αυτών που ξεκίνησε από την περσινή περίοδο ο Πολιτιστικός είναι να μετατρέψουν το μουσείο σε έναν ευχάριστο μαθησιακό χώρο, όπου τα παιδιά παίζοντας και διασκεδάζοντας μαθαίνουν για τη ζωή των ανθρώπων παλαιοτέρων χρόνων.
Εκτός από την καθαρά βιωματική προσέγγιση της γνώσης που προσφέρει το Λαογραφικό Μουσείο Τερπνής στα παιδιά, έχει να προτείνει στους εκπαιδευτικούς συγκεκριμένους τρόπους για να επεξεργαστούν διαθεματικά σχέδια εργασίας μετά την επίσκεψη στο μουσείο. Ειδικότερα δε, πώς θα μπορούσαν οι εμπειρίες των παιδιών στο της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Αισθητικής Αγωγής και φυσικά της Μελέτης Περιβάλλοντος, όπου και εντάσσονται συνήθως οι επισκέψεις σε διάφορους χώρους.
Τα προγράμματα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν με τη συνεργασία του εκπαιδευτικού της τάξης, να προσαρμοστούν κάθε φορά στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Όσοι θέλετε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Πολιτιστικού σχετικά με τη Μουσειακή Αγωγή επισκεφτείτε τη σελίδα του Πολιτιστικού συλ. Τερπνής http://www.psterpnis.gr και http://clubs.pathfinder.gr/psterpnis/1194967 ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2322025134-6998360477.









Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται στην αρχική μας σελίδα.

Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".

Δευτέρα, Μαρτίου 8

βιοκαυσιμα


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
Από την Ελληνική γη – από Ελληνικά χέρια

Το εργαστήριο γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος της Ελλάδας που θερμαίνεται με Ελληνικό “πετρέλαιο”. Όπως είναι γνωστό παρήγαγε – μεταποίησε σε βιομηχανική βάση και σήμερα εφαρμόζει για την θέρμανση του το πρώτο Ελληνικό στερεό καύσιμο σε μορφή πελλέτας με πρώτη ύλη την αγριοαγκινάρα.
Τα στερεά καύσιμα σ’ αυτή τη μορφή στοχεύουν στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση (π.χ. κεντρικές θερμάνσεις, σόμπες, τζάκια, φούρνοι, κτλ).Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ιρλανδία κτλ).Ο πειραματισμός στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 από τον σημερινό Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή κ. Νίκο Δαναλάτο.Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εντυπωσιακά για την Ελληνική γεωργία και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία με διάφορα ενεργειακά φυτά για την παραγωγή στερεού καυσίμου (όπως αγριοαγκινάρα, μίσχανθος, σόργο, κενάφ κτλ).
Τι είναι η αγριοαγκινάρα
.

Η αγριοαγκινάρα (λατ. Cynara cardunculus, Αγγ. Cardoon ή Spanish thistle artichoke) είναι ένα πολυετές φυτό Μεσσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης. Η ανάπτυξή της αρχίζει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζεται εκμεταλλευόμενη τις βροχές του χειμώνα και της άνοιξης μέχρι τις αρχές του θέρους όταν η υγρασία του εδάφους μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τότε το εναέριο τμήμα του φυτού αποξηραίνεται και μπορεί να συγκομισθεί ξηρό την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου παρατηρείται και πάλι ταχεία ανάπτυξη της αγριοαγκινάρας που μέσα σε λίγες ημέρες θα έχει και πάλι καλύψει πλήρως το έδαφος, κοκ. Λόγω του γεγονότος ότι η αγριοαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο. Σε προηγούμενα πειράματα στο Π.Θ. πολύ υψηλές αποδόσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικές λιπάνσεις μέχρι το τρίτο έτος της καλλιέργειας και μέχρι 5 μονάδες Ν μετά το τέταρτο έτος. Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1200-1600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2000 – πάνω από 2500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντιπαράθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος.Τι είναι οι πελλέτες (pellets);
Η καθαρότητα του ξύλου με την ευκολία του πετρελαίου. Οι πελλέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο και στην περίπτωσή μας από αγριοαγκινάρα, διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 mm και μήκους 30 mm) που μπορούν εύκολα να συσκευασθούν, μεταφερθούν με βυτιοφόρα και αποθηκευτούν στους αποθηκευτικούς χώρους, από όπου μεταφέρονται αυτόματα για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες (π.χ. ενεργοποίηση με χρήση κινητού τηλεφώνου) με την επιθυμητή ροή. Οι πελλέτες έχουν υγρασία περί το 8 % (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 17-18 MJ/kg, δηλαδή 2 κιλά ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από 1 λίτρο πετρελαίου.
Αλλάζει η Ελληνική γεωργία
Ειδικότερα, η αγριοαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό (7 – 10 χρόνια) με μεγάλη παραγωγή βιομάζας και ελάχιστες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια (σταροχώραφα) με απόδοση 1200 – 1600 κιλά / στρέμμα όσο και σε ποτιστικά χωράφια με απόδοση που ξεπερνά τα 2000 – 2500 κιλά / στρέμμα. Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων (7 μονάδες αζώτου μετά τον τρίτο χρόνο) και καθόλου ζιζανιοκτόνα, διότι το ίδιο το φυτό είναι ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας).
Η παραγωγή της μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τους Έλληνες αγρότες διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από χώρες της Ευρώπης σε πελλέτα με πολύ καλή τιμή (περίπου 200 ευρώ / τόνο ) με τις σημερινές τιμές πετρελαίου. Έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες παρασκευής πελλέτας.Οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με την σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6 λεπτά / κιλό. Άρα εισόδημα για τον παραγωγό 72 – 150 ευρώ / στρέμμα ( !!! ) καθαρά χωρίς καμία επιδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός σταριού που κερδίζει σήμερα κάτω από 10 ευρώ /στρέμμα, θα κερδίζει 60-90 ευρώ /στρέμμα και ο βαμβακοπαραγωγός που κερδίζει 120 ευρώ / στρέμμα, θα κερδίζει 200 ευρώ / στρέμμα. Βέβαια την τελική τιμή θα την διαμορφώσει η αγορά και οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου. Για πρώτη φορά ο παραγωγός θα συνδέσει την τιμή του προϊόντος με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα μόνο τα έξοδα του.
Η καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. 2 εκατ. στρέμματα) θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπάρχουσες καλλιέργειες (μικρότερη παραγωγή, άρα μεγαλύτερες τιμές ).

Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών (εμπλουτισμός τους με οργανική ουσία, δημιουργία καλής δομής), και την προστασία κατά της διάβρωσης εδαφών, της νιτρορύπανσης και απομάκρυνση του κινδύνου της ερημοποίησης.

Εθνική Οικονομία

Είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει να παράγεις το καύσιμό σου ή τουλάχιστον ένα μέρος του. Μείωση της εξάρτισης από τα διεθνή μονοπώλια ενέργειας, εξοικονόμηση πολύτιμου συναλλάγματος κτλ.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σιταριού (από τα περίπου 10.000.000 στρ. σιτηρών ή το 5% της Ελληνικής γεωργικής γης) με αγριοαγκινάρα, γεγονός που θεωρείται άμεσα εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.000.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης.

Η παραγωγή αυτή είναι 6,6 πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμο (το οποίο και εισάγεται προς το παρόν εξʼ ολοκλήρου) με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή που σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει το εν τρίτο της αξίας του πετρελαίου.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη συλλογή, μεταφορά, μεταποίηση, και διακίνηση του προϊόντος.

Οικολογία

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας της αγριογκινάρας θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ασφαλείς και συμβατές με το περιβάλλον και κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου και τον περιορισμό των όξινων βροχών σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνόδων του Ρίο Ντι Τζανέιρο και του Κιότο, διότι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2 καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά την φωτοσύνθεση, ενώ από την άλλη πλευρά με την καύση βιομάζας σχεδόν μηδενίζεται η απελευθέρωση θείου (S) στην ατμόσφαιρα.

Πράγματι, κατά τη διαδικασία μετατροπής της βιομάζας σε «πράσινη» ενέργεια, όλα τα στοιχεία εκτός του αζώτου, επιστρέφουν ως στάχτη στο έδαφος. Έτσι δημιουργείται ο σχεδόν κλειστός κύκλος παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Η παγκόσμια έρευνα, η οποία ακόμη εξελίσσεται, έχει δείξει ότι το περιβάλλον ουδόλως επιβαρύνεται από τις εκπομπές αερίων (CO, CO2, SOX εκτός του NOX) κατά την παραγωγή ενέργειας από τα βιοκαύσιμα, αλλά και κατά την παραγωγή της βιομάζας.

Οι περιβαλλοντικές εκροές των υπό μελέτη συστημάτων καλλιεργειών με αγριαγκινάρα, για παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καλλιεργειών.

• Μείωση νιτρορύπανσης: Η αγριαγκινάρα χρειάζονται λιγότερο άζωτο, και σε προηγούμενα πειράματα στο Π.Θ. πολύ υψηλές αποδόσεις πραγματοποιήθηκαν με 0-5 μονάδες Ν ανά στρέμμα. Τα χαμηλότερα επίπεδα λίπανσης συντελούν στη μείωση της νιτρορύπανσης που γενικά απειλεί πολλές περιοχές με καλλιέργειες σίτου, βαμβακιού, τεύτλων, καπνού, κλπ. (Σχέδιο Δράσης κατά της Νιτρορύπανσης, ΕΘΙΑΓΕ, 2000).

• Μείωση φυτοφαρμάκων: Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα της αγριαγκινάρας περιορίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Είναι ανθεκτική και δεν προσβάλλεται από σοβαρές ασθένειες και έντομα. Ως εκ τούτου η χρήση μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων είναι σχεδόν μηδενική.

• Διαχείριση νερού: Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση.

• Διάβρωση– ερημοποίηση: Η αγριαγκινάρα μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αναπτύσσεται ταχύτατα και καλύπτει πλήρως το έδαφος προστατεύοντας το από την διάβρωση που είναι ιδιαίτερα απειλητική στα επικλινή εδάφη της ξηροθερμικής ζώνης της χώρας μας.

• Αύξηση εδαφικής γονιμότητας: Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών με τον εμπλουτισμό τους με οργανική ουσία και τη δημιουργία καλής δομής, έτσι ώστε να δίνει μεγάλες αποδόσεις στις επόμενες καλλιέργειες.


Παραθέτουμε συγκριτικούς πίνακες εκπομπής καυσαερίων, οξειδίων άνθρακα κτλ στο τόσο σημαντικό πρόβλημα υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα αναφορικά με την ετήσια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και πελλετών σε καυστήρες ισχύος 400 kW.

Καύσιμο SO2 (κιλά) CΟ (κιλά) CO2 (τόνοι)
Πετρέλαιο 200
40
200
Φυσ. Αέριο 10
90
160
Πελλέτες 50
10
10



ΒΟΛΟΣ 26-3-2007
Τα στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ Γ. ΔΑΝΑΛΑ

.

Παρασκευή, Μαρτίου 5

Όταν ξυλοκοπείς τον Γλέζο σημαίνει ότι η χώρα καταρρέει




Η χώρα καταρρέει.

Χωρίς παρελθόν δεν έχεις και μέλλον. Όταν κάποιοι κουκουλοφόροι ή αστυνομικοί κάνουν επίθεση και χτυπούν τον Μανώλη Γλέζο που αποτελεί σύμβολο για την Ελλάδα με την ηρωική ενέργεια που έκανε στα κατοχικά χρόνια, τότε σημαίνει ότι ΔΕΝ υπάρχει παιδεία. Όλα αυτά έγιναν πριν λίγο στην πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΑΜΕ.
Ο Μανώλης Γλέζος όσο...

και αν διαφωνεί κανείς μαζί του δεν είναι δυνατόν να τον ξυλοκοπείς. Όποιος και αν το έκανε. Ακόμα χειρότερο αν ήταν αστυνομικοί αυτοί που έριξαν δακρυγόνο στο πρόσωπο του. Μόνο αυτοί έχουν δακρυγόνα.
troktiko

Πέμπτη, Μαρτίου 4

Bουλευτική Aσυλία

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΙΑ ΚΡΥΦΤΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΦΘΟΡΑ ΞΕΝΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ...

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ...


«Συχωροχάρτια» ακόμη...εκδίδει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα μέλη του!
Στο πλαίσιο αυτό η Βουλή, τηρώντας για μία ακόμη φορά την «πεπατημένη», απέρριψε χθες με συνοπτικές διαδικασίες και με συντριπτική πλειοψηφία δύο εισαγγελικά αιτήματα για την άρση της ασυλίας βουλευτών.

Παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες για τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την άδεια του Κοινοβουλίου για να ασκήσουν δίωξη δεν σχετίζονταν με την πολιτική δραστηριότητα των εγκαλουμένων καθώς αφορούσαν πράξεις τους οι οποίες είχαν τελεστεί κατά τον χρόνο που δεν είχαν τη βουλευτική ιδιότητα, οι συνάδελφοί τους αρνήθηκαν να άρουν την ασυλία τους.
Ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η περίπτωση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυρ. Βελόπουλου, εις βάρος του οποίου διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία «για την πράξη της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας», στην οποία του καταμαρτυρούνταν ότι είχε... ξεφουσκώσει τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Ο ίδιος ο κ. Βελόπουλος ο οποίος εκλήθη ενώπιον της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είχε αρνηθεί την κατηγορία ως «ανυπόστατη» καθώς, όπως υποστήριξε, προερχόταν από τον πρώην εργοδότη του κ. Β. Χρηστίδη, ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού της Θεσσαλονίκης που κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί για τη μετάδοση ταινιών «πορνό».

Κατόπιν αυτού στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή συζήτηση, από τους 201 βουλευτές που ψήφισαν μόλις 16 τάχθηκαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ενώ 11 προτίμησαν το «παρών» και 174 ψήφισαν αρνητικά.
Με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία- 179 «όχι», 12 «παρών» και μόλις 10 «ναι»- απερρίφθη εξάλλου εισαγγελικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ κ. Αργ. Ντινόπουλου, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για «παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση» που αφορούσαν την περίοδο κατά την οποία ήταν δήμαρχος Βριλησίων.

ΠΡΕΖΑ TV










Προστιμα ΕΦΕΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ
τα προστιμα απο τον Ενιαιο Φορεα Ελεγχου Τροφιμων
τα περισοτερα προστιμα δοθηκαν σε αλυσιδες σουπερ μαρκετ επειδη δεν χρησημοποιουσαν καταληλλες συνθηκες για να διατηρουν τα τροφιμα

για τις Σερρες το ενδοιαφερων ειναι οτι εχει επιχειρησεις τροφιμων που παρανομισαν η παραμελησαν

Πρόστιμο 1.500 € στην ψαροταβέρνα με την επωνυμία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΡΝΙΑΝΟΣ, που βρίσκεται στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΣΕΡΡΩΝ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής.

Πρόστιμο 10.000 € στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής - αρτοποιίας - παραγωγής παγωτού με την επωνυμία ΒΑΣΑΚΗΣ - ΚΑΖΑΚΙΔΗΣ ΑΕ - ΒΑΣΑΚΗΣ, που βρίσκεται στην ΠΑΡΟΔΟ ΔΟΓΑΝΗ ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε, σε επανέλεγχο, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων, κατοχή μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου, μη επαρκής τήρηση αρχείων τεκμηρίωσης - παρακολούθησης - καταγραφής του συστήματος HACCP και μη εγκατάσταση επαρκούς συτήματος ιχνηλασιμότητας των παραγόμενων τροφίμων.


Πρόστιμο 2.000 € στο καφέ - εστιατόριο - χώρο σίτισης με την επωνυμία ΣΕΡΡΑΪΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Γ. ΝΥΧΤΟΠΑΤΗΣ - Γ. ΜΑΝΔΑΛΟΣ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που βρίσκεται στο 2ο ΧΛΜ ΣΕΡΡΩΝ - ΛΑΪΛΙΑ, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών και ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωϊκής προέλευσης.

Πρόστιμο 5.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 9 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκε παράβαση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά ουσιώδεις τροποποιήσεις των όρων λειτουργίας του καταστήματος.



Πρόστιμο 4.000 € στην υπεραγορά τροφίμων με την επωνυμία Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 50 ΣΕΡΡΕΣ, διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που αφορούν έκθεση προς πώληση μη ασφαλών - ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση τροφίμων.

καταναλωτες
δεν υπαρχει τιποτα δεδομενο
επειδη δλδ ειναι μεγαλη αλυσιδα δεν θα παρανομηση
καθε τροφιμο θελει να το βλεπουμε στην ημερομηνια ληξης
για να δειτε ολα τα προστιμα πατε στον
http://www.efet.gr/

Τετάρτη, Μαρτίου 3

για την εκπαιδευση

Εντός των επομένων ημερών έχει προγραμματισθεί να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου οι αλλαγές που θα προωθηθούν σταδιακά από το 2010-2011 στην σχολική εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών (από το 2011 και μετά), μείωση της ύλης και νέες μεθόδους διδασκαλίας με μεγάλη χρήση νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβρη τα πρώτα πιλοτικά νηπιαγωγεία και δημοτικά (από 100) ενώ η επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου στα γυμνάσια και τα λύκεια μετατοπίζεται χρονικά. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του υπ. Παιδείας περιλαμβάνει:

- Σταδιακή αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες και έμφαση στις ξένες γλώσσες

- Μείωση της διδακτέας ύλης με στόχο, «η τσάντα να μένει στην τάξη». Η μείωση θα αφορά αρχικά τις θετικές επιστήμες - μαθηματικά, χημεία, φυσική, βιολογία.

- Σταδιακή αντικατάσταση του κλασικού «μαυροπίνακα» από τον διαδραστικό πίνακα και δημιουργία της «ψηφιακής τάξης». Μεγαλύτερη αξιοποίηση του ιντερνετ και σύνδεσή του με το σχολικό βιβλίο.

- Δημιουργία νέου πλαισίου αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης κάθε εκπαιδευτικής μονάδας και αξιολόγησης του εκπαιδευτικού

- Σχεδιασμός του «Πιστοποιητικού Εκπαιδευτικής Επάρκειας» χωρίς το οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα συμμετέχουν στον ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα σχέδια για το νέο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών, καθώς και τις μεταθέσεις, αποσπάσεις και τη διαχείριση του επαγγελματικού βίου των εκπαιδευτικών

Ένα δεύτερο «πακέτο» αλλαγών που θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο αφορά στο σύστημα προσλήψεων, υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών κ.ά. για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ήδη η δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη περίοδο. Αυτές περιλαμβάνουν:

* Οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Οι πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται από τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά θα υπάρξει μικρή μεταβατική περίοδος για τους εγγεγραμμένους. Τη σχολική χρονιά 2010/11 οι προσλήψεις θα γίνουν με τον ισχύοντα νόμο, ενώ στο νέο σύστημα -που θα εφαρμοστεί με τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ- θα συνυπολογίζεται και η προϋπηρεσία (με βασική προϋπόθεση, πάντα, την επιτυχία στον ΑΣΕΠ). Ωστόσο όπως ήδη είναι γνωστό φέτος θα διοριστούν περίπου οι μισοί εκπαιδευτικοί από όσους προβλέπονταν να διοριστούν με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ οι άλλοι μισοί θα διοριστούν τη σχολική χρονιά 2011/12

*Νέο σύστημα μεταθέσεων – αποσπάσεων με μείωση του αριθμού τους και αλλαγή στη μοριοδότηση.

Ένα τρίτο «πακέτο» αλλαγών αφορά στα κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων και των διευθυντών, δηλαδή, των στελεχών της σχολικής εκπαίδευσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για την επιλογή το οποίο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα «μπει σε κίνηση» λίγο πριν το τέλος της θητείας των σημερινών προϊσταμένων.

απο την εφημεριδα τα ΝΕΑ











ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ