Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19

μαθηματα για βομβες απο την εφημεριδα τα νεα



Θα ανατίναζαν ολόκληρο το κτίριο!

Επίδειξη ισχύος των τρομοκρατών με σούπερ βόμβα 60 κιλών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στα γραφεία της Citibank στο Μαρούσι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ, Στέλιος Βραδέλης,

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Τρομοεπίδειξη με βόμβα 60 κιλών, παγιδευμένο αυτοκίνητο και εκρηκτική ύλη «σφραγίδα» πολύ σκληρών τρομοκρατικών οργανώσεων που θα μπορούσε να ισοπεδώσει ένα πολυώροφο κτίριο πραγματοποίησαν χθες τρομοκράτες.

Η Αντιτρομοκρατική «βλέπει» πίσω από τη νέα τρομοκρατική επίθεση τον Επαναστατικό Αγώνα, διαπιστώνοντας ορισμένα κοινά στοιχεία στη μεθοδολογία της οργάνωσης, ενώ θεωρεί πως είναι η μοναδική οργάνωση που μπορεί να εξελίσσεται επιχειρησιακά.

«Εκτιμούμε πως οι τρομοκράτες ήθελαν να μας δώσουν ένα ακόμη μήνυμα για τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους», εκτιμάει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος «βλέπει» πίσω από την επίθεση μια “επίδειξη ισχύος από πλευράς των τρομοκρατών” αλλά και αναβάθμισή τους. «Από χθες καταλάβαμε πολύ καλά πως οι τρομοκράτες μπορούν να καταφέρουν πολύνεκρα χτυπήματα με σχετική ευκολία», υποστηρίζει το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, που υπογραμμίζει πως πρόκειται για την πρώτη ενέργεια αυτού του είδους στην Ελλάδα.

Αυτοσχέδια η βόμβα
Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πάντως δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο και χθες οι τρομοκράτες δεν ολοκλήρωσαν την επίθεσή τους. Η σχολαστική έρευνα του εκρηκτικού μηχανισμού έδειξε πως η βόμβα ήταν αυτοσχέδια και οι τρομοκράτες την κατασκεύασαν αναμειγνύοντας νιτρικό αμμώνιο με πετρέλαιο. Δεν χρησιμοποίησαν τη μορφή της ΑΝFΟ που πωλείται στο εμπόριο και χρησιμοποιείται από λατομεία και ορυχεία. Από τα στοιχεία όμως που περισυνέλεξαν οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να είναι σίγουρες αν οι τρομοκράτες είχαν προγραμματίσει την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου ή απλώς ήθελαν να δηλώσουν δυναμικό «παρών».

Περιμένουν... λάθος
Όπως παραδέχτηκαν και ανώτεροι αξιωματικοί, αυτό που περιμένει η Αστυνομία είναι ένα λάθος των τρομοκρατών, το οποίο εκτιμούν πως αργά η γρήγορα θα το κάνουν, «λόγω της φόρας που έχουν πάρει», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Στη σύσκεψη συζητήθηκε για μια ακόμη φορά η πιθανότητα συνεργασίας του Επαναστατικού Αγώνα με στελέχη τρομοκρατικής οργάνωσης του εξωτερικού. Η πρώτη φορά που το σενάριο αυτό είχε απασχολήσει την Αστυνομία ήταν στην επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας όπου χρησιμοποιήθηκε ρουκέτα RΡG, σήμα κατατεθέν εξτρεμιστικών οργανώσεων της Μέσης Ανατολής. Η χθεσινή χρήση ενός εκρηκτικού που έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή έφερε εκ νέου τις ίδιες σκέψεις. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Σίγουρα για να κατασκευάσεις μια βόμβα αυτού του μεγέθους πρέπει να διαθέτεις ορισμένες γνώσεις, αλλά από την άλλη πρόκειται για μια εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιείται σε λατομεία, ακόμη και σε παράνομο ψάρεμα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» στέλεχος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Η Αντιτρομοκρατική εκτιμάει πως οι τρομοκράτες κατέφυγαν στη χρήση του ΑΝFΟ διότι η προσπάθειά τους να προμηθευτούν κάποια άλλη εκρηκτική ύλη, όπως ζελατοδυναμίτιδα ή ΤΝΤ, θα τους «κάρφωνε» εύκολα, ενώ ΑΝFΟ μπορούν να δημιουργήσουν με αγορές από καταστήματα γεωργικών ειδών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΝΙΤΡΙΚΗ ΑΜΜΩΝΙΑ

Σωστότερα Νιτρικό αμμώνιο. Χημικός Τύπος: (NH4NO3). Χρησιμοποιείται σαν αγροτικό λίπασμα και μπορεί να βρεθεί σε απεριόριστες ποσότητες (τσουβάλια) σε καταστήματα αγροτικών προϊόντων.

Ο σκοπός εισαγωγής του νιτρικού αμμωνίου σαν παράρτημα του άρθρου των εκρηκτικών είναι ότι χρησιμοποιείται μαζί με το semtex από Παλαιστίνιους και Ιρακινούς καμικάζι για να ανατινάζονται κοντά σε εχθρικούς στόχους. Η τακτική είναι η εξής: Γεμίζουν ένα αυτοκίνητο με τσουβάλια νιτρικού αμμωνίου φορούν μικρή ποσότητα semtex σαν πυροκροτητή και πλησιάζουν με μεγάλη ταχύτητα στον στόχο. Κοντά σε αυτόν ανάβουν το φυτίλι του semtex και η έκρηξή του έχει σαν αποτέλεσμα την έκρηξη και του νιτρικού αμμωνίου.

Τον Οκτώβριο 200 περίπου άτομα σκοτωθήκανε στο Μπαλί από βόμβα που πιστεύεται ότι περιείχε νιτρικό αμμώνιο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των Φιλιππίνων να απαγορεύσει την εισαγωγή του λιπάσματος αυτού στη χώρα εμποδίζοντας τους τρομοκράτες να φτιάξουν βόμβες με το υλικό αυτό. Το δεύτερο πιο καταστροφικό επεισόδιο τρομοκρατίας στις ΗΠΑ (μετά τους δίδυμους Πύργους) έγινε το 1995 από τον Timothy McVeigh που ανατίναξε το ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στην Οκλαχόμα σκοτώνοντας 168 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έγινε με αυτοκίνητο γεμάτο με νιτρικό αμμώνιο μαζί με 3 βαρέλια νιτρομεθανίου, ένα κοινό υλικό που χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε αυτοκίνητα αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ